Friday, October 25, 2013

Ce ne mai jucăm? (10)

Mă numesc Larisa și sunt o fată pasionată de jocuri. O replică la care majoritatea ar începe să râda, este și normal, fetelor nu le stă în fire să stea ore în șir la calculator și să se lupte cu monștrii din jocurile online. Mai ales să lupte în campionate și să facă parte din vreo gildă de jucători puternici. Dar mai ales să știe date tehnice despre calculator pentru a ajunge la performanțe nu doar ca și viteză, asta în cazul internetului dar ca și grafică. Pot spune că de cele mai multe ori am început să joc din cauza graficii jocului și a storyline-ului ce îl avea. Problema jocurilor online este aceea că mereu vor cere mai multe resurse decât un joc instalat frumos pe calculator ce nu are legătură cu internetul.
Una din problemele jocurilor online este sacadarea lor și pierderea detaliilor grafice. Acest lucru se întâmplă datorită unei plăci video mult prea slabe. Peste tot pe internet se duce lupta plăci video ATI vs plăci video NVIDIA. Din experiență proprie vă pot spune că având o placă ATI performanțele jocurilor scade considerabil în schimb dacă placa este NVIDIA, cunoscute pentru performanțele în domeniul gamingului, randamentul calculatorul va crește și o dată cu el și satisfacția că joci la o calitate superioară.
Ca și exemplu de joc aș putea să iau jocul online Battlefield 3. Pe un sistem cu monitor full HD , procesor Intel i7 quad-core și placă video Nvidia GT 555M, jocul poate fi jucat la detalii medium-high, însă în multiplayer se pierde fluiditatea jocului iar jocul începe să piardă din cadre. Iar pentru acest exemplu pot spune așa, că pentru a juca la calitate superioară și pentru a "simți" jocul la intensitate maximă, placa sugerată ar fi Nvidia 780GTX, o placă video creată special pentru gaming. Un magazin online unde am găsit placa video Nvidia 780 GTX este Mediadot. Un alt exemplu de joc online jucat foarte mult de mine și pot spune de o mulțime de oameni este Word of Warcraft (WoW). Peformanțele jocului pe o placă video ATI și una Nvidia se observă foarte repede. Diferențele fiind în special la grafica și la fluiditatea/nesacadarea jocului.
Pentru o versiune a jocului mai avansată, Battlefield 4, creatorii și dezvoltatorii jocului încep să recomande plăcile ATI, de ce o rasucire 360 de grade doar ei știu. Însă pot spune că plăcile ATI sunt mai ieftine, așa că oricine își poate permite să își achiziționeze una. Ca și date tehnice ale plăcilor video, mă pot lega ușor de procesorul lor, cu cât mai mare cu atât mai bun, adâncimea pixelilor momentan se oprește aproximativ la 384-biți iar în viitor se vorbește de 1024-biți, iar un lucru esențial este acela că, și placa video la fel că și procesorul are nevoie de o răcire adecvată, astfel performanțele cresc atunci când este mai rece. Mai ales pentru jocurile online este recomandat Desktopul și nu Laptopul, plăcile video ale laptopurilor nu se pot schimba. Așa că recomandarea mea este dacă vreți să jucați ceva și să jucați bine alegeți Desktopul, căruia îi puteți face orice fel de upgrades (în special placa video).
Dacă ar fi să mă leg strict de plăcile Nvidia, ar fi de spus fiecare placă are o serie și lângă ea are o abreviație care ne indica performanțele plăcii:
Pro=Professional/placă profesională ,substandard
GS=Graphic Standard/Standard grafic industrial,placă se comportă în parametrii standard setați de industrie,pentru facilitățile pe care le are.
GT=Graphic Trademark/Marcă grafică a companiei respective,care se comportă în parametrii optimi de calitate interni,ai companiei producatoare a chipsetului
GTS=Graphic Trademark Standard/Marcă grafică standard,mai bună de obicei ca și GT,stă în parametrii standard ai companiei respective.
GTX=Graphic Trademark Extended/Marcă grafică extinsă,are facilități în plus față de GT sau /și GTS
XT=extended Trademark/Marcă înregistrată extinsă,același lucru cu GTX
XTX=extended trademark expanded/Marcă extinsă și expandată, un fel de GTX ultra
GTX Ultra=Graphic Trademark extended ultra/Marcă grafică ultra-extinsă,cele mai multe facilități.(informație extrasă de pe un forum de specialitate)
 Pe lângă plăcile performante în viitorul jocurilor, mai ales celor online aș putea spune că se pun  bazele tehnologiei cu 3 monitoare(24 inch) legate pentru extinderea imaginii, astfel calitatea jocului crește. O tehnologie ce se dorește a fi implementată și pe care personal o aștept cu nerăbdare este tehnologia 3D în jocurile pe calculator. Lucru ce ar schimba radical fața jocurilor de acum. Dar fără să mă lungesc cu vorba vă recomand să faceți ca și mine și să vizitați regulat un forum despre componente sau un forum de gaming pentru noutăți în ce privește viitorul jocurilor online și offline.
Articol scris pentru SuperBlog 2013

No comments:

Post a Comment

Un gand,o idee...